dimentiy писал(а): ↑24 мар 2025, 20:27
влаштувати передачу тяги з задньої секції на середню вісь з такою конструкцією технічно майже неможливо за відсутності надійних рішень.
Vyacheslav писал(а): ↑05 апр 2025, 18:58
Щоб передавати тягу з причепа на передню секцію - я про таке чув тільки у ЛАЗ-6205. В низькопідлогових автобусах в основному привід лише на колеса причепа (виключення, яке знаю - МАЗи, і не знаю, як роблять в багатоланкових автобусах).
За історією було так:
1) Найпростіше і найперше - дизель в передньої секції, привід на середній міст, задня вісь з односхилими колесами підрулює.
+ Дешево і просто, надійно, не вимагає складного вузла зчленування.
- Висока підлога в салоні при підпільному горизонтально розташованому дизелі, або за низької підлоги двигун займає місце в салоні "тумбою".
2) Наступне - звичайний дизель у задньому звисі причепа, привід на середній міст, задня вісь з односхилими колесами підрулює.
+ Простий вузол зчленування без системи протискладання, стандартний вертикальний дизель уніфікований зі задньомоторними "одиначками", підлога в салоні на тому ж рівні що у двовісних.
- Складна подвійна карданна передача через "згин", що не відрізняється особливою надійністю, "розвантажена" провідна вісь (двигун навантажує не середню, а задню вісь).
3) Найсучасніше - звичайний дизель у задньому звисі причепа, провідний задній міст з двосхилими колесами, штовхаючий вузол зчленування з гідравлічним пристроєм протискладання, пасивний опорний середній міст.
+ Уніфікована задня частина кузова для одинаків і гармошок, стандартна трансмісія, вертикальний двигун, низька підлога на рівні одинаки, повноцінно навантажена провідна вісь, хороша маневреність.
- Складний вузол зчленування з протискладання, який має велику вартість і непростий як у розробці та виготовленні так і в подальшому обслуговуванні.